Pingprisen genopstår!

Af Cav Bøgelund for Nummer9.dk

Danmarks store tegneseriepris, Pingprisen, blev uddelt fra 1986 til 1996, og tilfaldt dengang enkeltpersoner i tegneseriebranchen. Nu har Dansk Tegneserieråd, Komiks.dk, Storm P. Museet, The Animation Workshop og Nummer9 genoplivet prisen som multikategori-pris, med 26 nominerede tegneserier i 6 kategorier. Vinderne kåres ved et show i Lille VEGA 28. februar.

Initiativet kommer i første omgang fra Dansk Tegneserieråd, og Nummer 9 har spurgt Rådets formand Thomas Thorhauge om baggrunden for initiativet:

“Det er helt enkelt: der kommer masser af fede tegneserier, og de er værd at fejre. Budskabet kommer ikke altid langt nok ud, og det er jo sådan noget som en prisuddeling kan hjælpe med. Konceptet er jo ret beset en videreførelse af Komiks.dk-prisen, og vi har sparret og samarbejdet en masse med festival-formand Mads Bluhm undervejs. Forskellen er, at prisen nu bliver selvstændig og årlig, og derudover er Nummer 9s redaktion og anmeldere koblet på som nomineringsenhed, men ikke jury, hvilket også er en forbedring i forhold til Komiks.dk-prisen. At knytte an til den gamle Pingpris er rigtigt fint, synes jeg, for så kommer der en form for historisk sammenhæng, der føles … god. Men det hele skyldes Ida Dybdahl, som er projektleder på Pingprisen; det er hende og hendes team, der har udtænkt det hele, og leveret det knokkelhårde benarbejde bagefter…”

Det er Nummer9s anmeldere og redaktion, der har indstillet de nominerede, som en endnu ikke-offentliggjort jury senere skal kåre vinderne blandt.

Erik Barkman, det er Nummer9s anmeldere og redaktion, der har udpeget de nominerede, kan du fortælle lidt om den rolle og den proces?

“Ja, altså her på Nummer 9 er vi jo så heldige at have et stort og bredt sammensat korps af skribenter og redaktionsmedlemmer. Det er dem, der har skrevet om alle årets tegneserieudgivelser på Nummer9.dk i løbet af 2011, og det er dem, der har “stemt” om nomineringerne. Vi bad simpelthen vores utrættelige korps af garvede tegneserielæsere og -skribenter om at komme med bud på prisværdige udgivelser i alle Pingprisens seks kategorier, og da rigtig mange havde gjort det, gik nomineringsudvalget – Thomas Thorhauge, Matthias Wivel og jeg – simpelthen i gang med at tælle sammen. Vi måtte i øvrigt ikke selv stemme, på dén måde blev tingene holdt adskilt. Til gengæld var der i et par tilfælde stemmelighed mellem to kandidater til den sidste nomingering, og så måtte vi gå ind og træffe et valg.”

Ida Dybdahl, her på Nummer 9 har du tidligere skrevet anmeldelser og bl.a. interviewet Arne Bellstorf, hvad får dig til at kaste dig ud i sådan et kæmpearbejde?

“Jeg synes, tidens tegneserielandskab fortjener en stor og ambitiøs hyldest. Visionen er at skabe et awardshow, der forener tegneseriemiljøet til en fælles festlig begivenhed, og som øger opmærksomheden omkring de mange nye udgivelsers kvalitet og alsidighed. Der er en stor gruppe mennesker, der har lagt en masse gode kræfter i denne her prisuddeling, og det er vildt fedt at arbejde på et projekt, der er så lystdrevet og i bund og grund bæres oppe af en fælles trang til at formidle begejstringen over det tegnede medie. Jeg håber og tror, at Pingprisen 2012 kan være med til at åbne tegneserieverdenen op på en måde, der både appellerer til garvede Watchmen-læsere og nysgerrige nørder in spe. Og så er der ganske enkelt noget fedt ved, at alle os, der har ligget med Lucky Luke-tegneserien og en lommelygte under dynen efter sengetid, får et levende modspil til den indadvendte læseoplevelse, i kraft af et arrangement, der sætter ansigt på tegnerne og introducerer de nominerede værker på en måde, du ikke er vant til at se tegneserier på. Jeg glæder mig!”

Ved siden af Ida Dybdahl står Nana Sø, der er projektkoordinator, til daglig studerende på IT-Universitetet, og en del af holdet bag arbejdet med show og site.

Nana, kan du beskrive “team Ping”:

“Det er en finurlig sammensætning af gode, gamle, garvede tegneseriefolk på den ene side, og en trop af unge, men ekstremt engagerede talenter, der har vist sig at vokse helt vildt med opgaven … I sommer blev Ida spurgt, om hun ville stå i spidsen for at opstarte en tegneseriepris. Ida rekrutterede umiddelbart efter mig, for at få en medkoordinator, der rent faktisk havde sans for det organisatoriske – og på den måde startede holdet med en optimistisk tegneserieildsjæl og en praktisk realist. Derfra har teamet af frivillige udviklet sig i takt med projektets behov; Alexander, som formår at opfylde hele holdets små og store (!) ønsker med det tekniske på hjemmesiden. Felix, som med sin passion for tegneserier og fantastiske karakter både blev sparringspartner og hurtigt også udviklede sig til at blive et slags ansigt udad til som holdets interviewer. Og Frigge og Emil, som – med deres daglige gang på hhv. Filmskolen og Medie- og Journalisthøjskolen – sammen har formået at skabe filmmateriale af kunstnerisk høj kvalitet til projektet. Nye skud på stammen i et traditionsrigt miljø.”

Læs mere om holdet bag på Pingprisens hjemmeside her.

Se de nominerede her.

OPDATERING: Arbejdsgruppen og Dansk Tegneserieråds bestyrelse understreger, at Pingprisen ikke har noget at gøre med rådets igangværende arbejde for at oprette en årlig tegneseriepris i kulturministerielt regi. Hvor Pingpriserne er branchepriser, der uddeles i en række kategorier og ikke følges af pengepræmier, skal førnævnte projekt snarere lignes med Kulturministeriets Illustratorpris for Børne- og ungdomsbøger, som hvert år uddeles til en eller flere illustratorer for et i året udkommet værk og følges af en pengepræmie fra ministeriets midler til almenkulturelle forhold.

Skriv et svar