Dansk Tegneseriekritik og Sort hul


I ugens Weekendavis (uge 33) har Dansk Tegneserieråds bestyrelsesmedlemmer Marianne Eskebæk Larsen og Matthias Wivel et indlæg, der både anderkender og tager til genmæle overfor Nanna Gouls anmeldelse af Charles Burns’ Sort hul i forrige uges udgave af avisen (se ovenfor).

Indlægget lyder som følger:

Nanna Goul kritiserer i sin overvejende negative anmeldelse af Sort hul, en graphic novel af Charles Burns, den danske tegneseriekritik for at være alt for blødsøden. Man har erstattet kritik med markedsføring. Efter mange års rådvilde, med fokus på tilfældige fransk-belgiske mainstreamserier produceret til den nostalgiske læser, lader Weekendavisens bogtillæg efterhånden til at være ved at finde en mere velovervejet tilgang til tegneseriemediet. Goul skal i den forbindelse anerkendes for at sætte modtagelsen af det på vore kanter relativt nye fænomen ‘graphic novels’ til diskussion, men gør samtidig sig selv skyldig i den type sløset kritik hun vil til livs. Hendes anke mod Sort hul går på, at dens centrale sygdomssymbolik er for ‘tåget’, uden at forklare hvorfor en mere udspecificeret af slagsen ville være at foretrække, og helt uden at overveje dens allegoriske forbindelse til Burn’s hudløst levede skildring af teenageårenes tvivl og den angst det kan medføre at blive voksen. Burns’ ekspressionistiske, stærkt karakteristiske og skoledannende grafik har hun heller ikke meget til overs for — den kaldes ‘kedelig og klichéfyldt’ uden videre forklaring. Det forekommer os derfor at Sort hul, i stedet for at blive sat under gennemtænkt kritisk behandling, her tages som gidsel i anmelderens egentlige ærinde: nemlig at kritisere den danske tegneseriekritik.

I næste uge vil tegneseriesitet Nummer9 præsentere en rundbordssamtale om emnet ‘dansk tegneseriekritik’, i hvilken Nanna Goul, Thomas Thorhauge og Matthias Wivel deltager.

Dette indlæg har 3 kommentarer

  1. Kim Lyng Larsen

    “I næste uge vil tegneseriesitet Nummer9 præsentere en rundbordssamtale om emnet ‘dansk tegneseriekritik’, i hvilken Nanna Goul, Thomas Thorhauge og Matthias Wivel deltager.”

    … hvor bliver dén af … ?

    1. Matthias

      Den står i kø og venter, så den ikke kommer i vejen for Eriks fine anmeldelse af Politikens tegneseriestriber. Den skulle imidlertid snart være der.

Skriv et svar