Velkommen til Danmarks første tegneserieuddannelse

Illustration: Lars Horneman

Hvis du hørte et brøl for lidt siden, var det muligvis jublen fra Dansk Tegneserieråd. For nu er det endelig sket: Den første danske tegneserieuddannelse er en realitet! Vi jubler og flager for den største enkeltstående begivenhed i den danske tegneseries historie.

Professionsbachelor i Grafisk Fortælling er navnet på den nye uddannelse, vi i Dansk Tegneserieråd hilser velkommen med armene i vejret. Nu får Danmark en moderne tegneserieuddannelse, der bliver en del af den internationalt anerkendte animationsskole The Animation Workshop/VIA UC i Viborg.

Uddannelsen er på mange måder født med etableringen af Dansk Tegneserieråd – da vi blev skabt og satte vores mål, var et af de tungeste ønsker netop en uddannelse. Det reagerede flere institutioner på, men ingen så systematisk og dedikeret som The Animation Workshop i Viborg.

Derfor tilfalder æren for uddannelsen selvfølgelig studierektor Morten Thorning og hans dygtige og entusiastiske folk i Viborg. Men vi tillader os alligevel at trutte lidt i vores eget horn, for Dansk Tegneserieråd har bidraget betydeligt til udformelsen af uddannelsen. Først i person af Allan Haverholm og Lars Horneman, der kørte arbejdsgruppen i første fase. Siden kom Thomas Thorhauge ind i skolens initiativgruppe, der også talte Cav Bøgelund og Kim Hagen.

I Danmark kan man fornuftigvis ikke etablere en uddannelse uden, at der er udsigt til arbejde for de uddannede, og derfor har uddannelsen et skarpt, kommerciel fokus. Den er international og rettet mod at bruge tegneserien som idélaboratorium for større koncepter med kommercielt potentiale som fx spil og film. Men det er også en auteur-uddannelse, der kan fostre tegneseriens kommende Lars Von Trier. Med andre ord er kreativitet og storytelling essentielle dele af uddannelsen – så længe eleverne også lærer at få deres idéer ud over rampen og at engagere større grupper af mennesker.

Vi glæder os til at få kandidater ud i den anden ende, der kan jonglere alle aspekterne, for det ser vi som gavnligt for dansk tegneserie på alle måder. Samtidig vil uddannelsen være med til at styrke Danmarks internationale position, fordi den danner indholdsskabere – kreative skabere, der udtænker og eksekverer fortællende og grafiske universer.

Det er planen at optage 20 studerende om året. Ansøgning sker gennem Den koordinerede tilmeldings Kvote 2 med ansøgningsfrist den 15. marts 2013.

Hvis du ikke allerede er medlem af Dansk Tegneserieråd, så meld dig ind nu – som du kan se, nytter det noget! Meld også din mor ind, nu du er i gang. Og giv resten af familien et medlemsskab i julegave.

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Mette

    Hvor skal man søge ind på denne uddannelse? Og hvordan?

  2. Matthias

    Hej Mette,
    Som angivet ansøger man gennem den koordinerede tilmelding, akkurat som til andre statsanerkendte videregående uddannelser. Det er gennem kvote 2, så ansøgningsfrist er 15. marts for optag efterår 2013.

    Skriv evt. også til skolen, hvis du har spørgsmål.

Skriv et svar