Danske Tegneserieskabere råber vagt i gevær i forhold til digitale rettigheder

Bestyrelsesmedlem for Foreningen Danske Tegneserieskabere Freddy Milton har netop offentliggjort en kronikSeriejournalen, hvor han rapporterer om det møde, han, Frank Madsen, Sussi Bech og formand Jan Kjær mandag havde i Kulturministeriet om en harmonisering af behandlingen af børne- og voksentegneserier i bibliotekspengemæssig sammenhæng, som Dansk Tegneserieråd har bistået Danske Tegneserieskabere med.

Tilsyneladende kom der ikke ret meget ud af mødet. Milton skriver: “Det var ikke så presserende et spørgsmål for 19 år siden som det er i dag.”

Men et andet forhold blev i følge Milton åbenbart. Tilsyneladende har bibliotekerne indgået en aftale med forlagene om, at de enkelte bibliotek skal betale en afgift på ca. 16 kr. til det relevante forlag, hver gang en e-bog lånes digitalt — dvs. downloades — fra det. Af disse går 25% tilsyneladende til forfatterne, mens forlaget beholder resten. I følge Milton er både Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære forfattere gået med på denne ordning, der forekommer unhensigtsmæssig for bibliotekerne, der kan ende med at skulle betale store udgifter på det grundlag, og ikke mindst for forfatterne, der ikke får større del af en indtægt på deres værk, forlaget kun har fungeret som digital forvalter af.

Digitale rettigheder er pt. et stærkt omdiskuteret problem i mange sammenhænge og ikke mindst mellem forlag og forfattere. Det lader til at være gængs praksis i dag, at forlagene i væsentligt omfang kræver digitale rettigheder til materiale, de publicerer. I tegneseriesammenhæng, har dette bl.a. ført til en større kampagne fra de franske tegneserieskaberes underorganisation i fagforeningen Syndicat National des Auteurs et des Compositeurs (SNAC), der søger oprettelsen af et udvalg der varetager forfatteres digitale rettigheder i kulturministerielt regi og indførelsen af en ordning, hvor digitale rettigheder bliver et særskilt punkt i enhver forlagskontrakt (download deres skrivelse her og læs mere her).

Her er Miltons egen opsummering af det danske problem:

Under samtalen bragte kulturministeriets repræsentant et spørgsmål på bane, som vi ikke havde været opmærksomme på. Men det var et meget relevant og vigtigt punkt. I forbindelse med noget, som vistnok foreløbig var en forsøgsordning, kom det frem, at der fra bibliotekssektorens side var indgået en aftale med forlagene om, at bibliotekerne skulle betale et beløb – ca. 16 kroner – for download af en titel som e-bog. Det var ikke en aftale eller et beløb, som vi havde hørt noget om i vores organisation. Et beløb, som altså gik til det konkrete forlag og, så vidt vi forstod, uden om den bestemte forfatter.

Der var også til dette møde en repræsentant for biblioteksforvaltningen. Han kunne oplyse, at denne praksis indtil videre ikke er benyttet i videre omfang, men der var ingen tvivl om, at den efterhånden ville finde større udbredelse. Hvis det nu gik rigtig galt og ingen nåede at råbe vagt i gevær, så ville vi i fremtiden være vidne til en udhuling af bibliotekpengesystemet til fordel for en ny statslig støtte til forlagene.

Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig fremtiden hos bibliotekerne omkring deres indkøbspolitik, hvis der ikke snart bliver hanket op i dette spørgsmål. Og så vil det vil ikke engang blive billigere for bibliotekerne at betale for e-bog udlån, for her skal biblioteket betale for hver download en bruger bestiller, når en bog bliver udgivet – eller skal vi sige udbudt? Så vil forfatteren sidde tilbage med et stadigt mindre beløb i bibliotekspenge for de få indkøbte trykte versioner, mens forlagene vil score kassen på downloads.

For at håndtere e-bøgerne har forlagene ’Gyldendal’ og ’Lindhardt og Ringhof’ købt firmaet ’Publizon’, som for tiden entrerer med bibliotekernes organisation DBC om en fornyet aftale omkring bibliotekernes downloads af e-bøger. Så vidt jeg har forstået er de foreløbig ene på banen i det regi. Lån af e-bøger sker på sitet ’www.ebib.dk’. Der er foreløbig ca. 1500 titler, der kan downloades. Prisen som dit lokale bibliotek skal betale for at du downloader en e-bog i en uge er altså ca.16 kroner. Du må så kun downloade 12 titler om måneden, men alt som denne praksis bliver udbredt, vil dit bibliotek skulle betale op til 180 kr. om måneden til ’Publizon’ for dine downloads. Det er penge, som fragår bibliotekets budget og selvfølgelig mindsker mulighederne for at indkøbe andre emner til udlån.

Beholder forlagene så de penge? Nej, der bliver tilbagebetalt 25% til forfatterne. Altså ca. 4 kr. Resten beholder forlagene. For nuværende ca. 12 kr. pr. titel. Hvem er gået med til det? Jo, tro et eller lad være: Det har både ’Dansk Forfatterforening’ og ’Danske skønlitterære Forfattere’. Men hvis de har sagt god for den fordeling, så må sagen vel være i orden? Eller er den? Man har beklageligvis ikke har formået at skelne mellem de e-bogs indtægter, der genereres på det frie marked, og så den stigende andel, der i fremtiden vil komme fra bibliotekernes udlån. ’Publizon’ vil udvikle sig til en ren pengemaskine, for der skal ikke leveres et fysisk materiale. Det skal blot stille en fil til rådighed i en periode for abonnementsprisen. Det kan gøres så let som at bruge netbank og burde administrativt koste det samme.

Ved en fremskrivning af denne praksis vil der altså ske det, at forlagene i fremtiden vil stjæle 75% af den digitale bibliotekspengeandel fra forfatterne. Skal det ske? Det håber jeg ikke. Vi må gå ud fra, at Kulturministeriet bliver opmærksom på, i hvilken retning vinden blæser, så at de digitale bibliotekspenge lovgivningsmæssigt kommer til at falde på det sted, hvor de hører til, nemlig hos forfatterne. Og uden at skulle mellemlande hos et forlagsejet selskab, der skal score kassen som forvalter.

Seriejournalen har redaktør og bestyrelsesmedlem i Danske Tegneserieskabere endvidere gjort opmærksom på et omfattende tilfælde af piratdistribution af danske tegneserier på fildelingstjenesten Pirate Bay. Han opfordrer til debat om emnet, anmoder om hjælp til at identificerer den person, der har uploadet tegneserierne og har henvendt sig til diverse fildelingstjenester om fjernelse af materialet. Læs mere på Foreningens Facebookside.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Morten Dürr

    Godt indlæg. Nu er kompensationen for per udlån vel noget der går fra bibliotekernes budget – ikke fra puljen af bibliotekspenge. Men sagen er væsentlig – hvordan skal man beregne bibliotekspenge, hvis bibliotekerne kun ejer et eksemplar, som de kan kopiere fri. Dermed er bibliotekerne blevet mere i stil med en streamingservice i stil med de musiktjenester, som i dag findes på nettet. Men skal de fortsat betale per download, kan de jo naturligvis ikke styre deres budgetter. Der findes et alternativ. Nemlig at bibliotekerne indkøber et vist antal virtuelle ebøger, som så skal returneres efter lån, får en ny låner kan få bogen hjem – præcis som fysiske bøger. Det gør man blandt andet i USA. Se mit indlæg om dette på min blog her:
    http://mortendurr1.wordpress.com/2010/04/27/e-bøger-folkebibliotekernes-nye-udfordring/

Skriv et svar