Dansk MoCCA-deltagelse formaliseres

Søren Mosdal, Cav Bøgelund og Rikke Bakman i den danske stand på den nys overståede MoCCA 2011

I en årrække har Danmark været repræsenteret på den årlige MoCCA-tegneseriefestival i New York med en officiel delegation, delvis til helt finansieret af Kulturministeriets personudvekslingsmidler og Kunstrådets litteraturstøtte. Projektet har vokset sig større med årene og det er nu blevet besluttet at formalisere arbejdet i stedet for at lade det være op til de skiftende ankermænd, der i løbet af årene har været involveret.

Foreningen Danske Tegneserieskabere har udsendt følgende pressemeddelelse, hvori de beder om ansøgninger fra interesserede deltagere inden 15 juli.

MoCCA (Museum for Cartoon and Comic Art) er et museum for tegneserier og animation i New York. For syv-otte år siden blev Henrik Rehr kontaktet af nordmanden Kirjan Waage, der på daværende tidspunkt arbejde på det norske konsulat i New York, og MoCCAs daværende bestyrelsesformand, Lawrence Klein, om at hjælpe med at arrangere en udstilling af skandinaviske tegneserier på MoCCA. Udstillingen blev desværre ikke til noget, primært p.g.a. udskiftninger i MoCCAs bestyrelse, men det konkrete resultat af tiltaget og de mange møder blev at der de sidste fem år har været en samlet skandinavisk (svensk, norsk, finsk og dansk) tilstedeværelse på MoCCA Fest, den årlige tegneseriefestival som MOCCA afholder i New York. Tidligere forgik festivalen om sommeren i Puck-bygningen, for tiden finder den sted i en weekend i april i the Armory. MoCCA Fest er en messe for de såkaldte alternative serier, så store mainstream forlag som Marvel, DC, Image og Dark Hose er ikke til stede. Den skandinaviske deltagelse på MoCCA synes indtil videre at have båret mest frugt for svenskerne, men i 2009 blev antologien From Wonderland with Love (et samarbejde mellem det amerikanske forlag Fantagraphics og det danske Aben Maler) præsenteret på festivalen. Nikoline Werdelin blev oven i købet nomineret til den prestigefyldte Eisner-pris for sit bidrag til antologien. Desuden har den danske tegner Lars Jakobsen solgt seks bøger i sin serie om Mortensens Mondæne Meriter til det amerikanske forlag Lerner og Thomas Warming arbejder på en graphic novel i samarbejde med en engelsk forfatter, begge dele konkrete resultater af den danske tilstedeværelse på MoCCA Fest. Derudover er der knyttet utallige kontakter, som det endnu er for tidligt endeligt at evaluere.

Den danske deltagelse er blevet støttet fra forskellige sider i årenes løb (mens selve den danske del af standen på MoCCA Fest er blevet financieret af Danmarks Generalkonsulat i New York). I 2011 bevilgede Kunststyrelsen rejse- og indkvarteringsstøtte til danske tegneserieskabere- og udgivere på i alt kr. 75.000, fordelt på ti personer med kr. 7.500 til hver.
Danmarks Generalkonsulat i New York vil gerne betale for standen på MoCCA Fest i fremtiden, betinget af at der dukker danske tegneserieskabere- og udgivere op. Kunststyrelsen kan på ingen måde garantere at de vil bevillige rejse-og indkvarteringsgodtgørelse, men har indikeret at de vil se positivt på en kr. 75.000 ansøgning, der indsendes før 1. september 2011. Det har, især de seneste år, været et problem, at flere gerne ville deltage på MoCCA Fest end det antal, Kunststyrelsen var villige til at støtte, så det er derfor blevet besluttet at formalisere processen som følger:

Der nedsættes et tremandsudvalg under Danske Tegneserieskabere, der beslutter hvilke ti tegneserieskabere- og udgivere, der vil blive listet på ansøgningen til Kunststyrelsen. Man ansøger altså med andre ord om at komme med på ansøgningen! Det første udvalg må af tidsmæssige årsager udpeges fremfor at vælges, og kommer til at bestå af:

  • Ingo Milton, tegneserieskaber og næstformand i Danske Tegneserieskabere. Sidder som repræsentant for brancheforeningen.
  • Paw Mathiasen, forlægger, redaktør og bestyrelsesmedlem i Dansk Tegneserieråd. Sidder som repræsentant for tegneserieudgiverne.
  • Henrik Rehr, tegneserieskaber. Koordinator af den danske deltagelse på MoCCA Fest 2012.
  • Udvalget vil sidde 2011 ud, og således behandle ansøgningsarbejdet vedrørende MoCCA Fest 2012. Et nyt tremandsudvalg vil blive valgt på Danske Tegneserieskaberes bestyrelsesmøde i begyndelsen af 2012.
    Det understreges kraftigt, at udvalget ikke vurderer den kunstneriske kvalitet af de tegneserier ansøgningerne omhandler, udover at en vis professionel standard forventes, men primært bedømmer det foreslåede salgsfremstød.

    Det er som bekendt muligt at sælge udgivelser til publikum på MoCCA Fest, og der er blevet solgt mange fra den danske stand hvert år. Det er glimrende, at amerikanerne på denne måde kan stifte bekendtskab med danske tegneserier, også selv om de ofte er på dansk, men samtidig må man også konkludere, at det er økonomisk urentabelt at spendere kr. 7500,- på at flyve en person ind på statens regning for at vedkommende kan sælge for f.eks. kr. 1000,- bøger og blade. Kan en dansk udgiver lave en aftale med en deltager på MoCCA om at sælge forlagets udgivelser, som f.eks. Aben Maler har gjort med Cav Bøgelund de sidste to år, er det naturligvis alle tiders. Skulle en sådan ordning ikke være mulig, er ethvert dansk tegneserieforlag, der gerne vil præsentere og/ eller sælge sine udgivelser på MoCCA Fest, velkommen til i moderat omfang at sende udgivelserne til Henrik Rehr, der skal sørge for at de bliver langt frem og behørigt afregnet for i tilfælde af salg. Når det er sagt, er det imidlertid udvalgets klare holdning, at eventuelle midler fra Kunststyrelsen primært skal bruges til at få danske tegneserier udgivet i USA og resten af verden. Der vil blive set positivt på ansøgninger, der enten fremlægger et salgsfremstød rettet mod en amerikansk/ udenlandsk udgiver eller sender en eller flere danske tegneserieskabere/ udgivere til New York for at promovere en tegneserie, der for nyligt er udgivet på engelsk. Alle danske tegneserieskabere og udgivere, der er i New York, den weekend MoCCa Fest finder sted, er naturligvis velkomne på den danske stand, hvad enten de er del af ansøgningen til Kunststyrelsen eller ej.

    Omkring salgsfremstød, så er her en intro (skrevet af Henrik Rehr) som de danske deltagere på MoCCA Fest har modtaget inden festivalen:

    Lige en hurtig, uformel intro til MoCCA, inden I tager afsted. Nogle af jer ved noget af det jeg fortæller, nogle ved det hele, men en masse-email er den nemmeste måde at ordne det på, så bær over med mig, hvis jeg lyder lidt selvfølgelig hist og her og ISÆR når jeg blander en masse amerikanske udtryk ind. Sådan ER vi dansk-amerikanere bare, so sue me!

    PROPERTIES
    For dem der har bøger eller blade på engelsk at dele ud til potentielle samarbejspartnere, er det naturligvis intet problem, men for dem der kun har titler på dansk, er det smart at lave mindst en en-sides synops eller intro på engelsk (læs: amerikansk), som kan stikkes ind i den bog, man giver en forlægger eller agent. Trykte bøger virker bedre end en stak fotokopier eller en disk og hvis nogen bliver interesserede kan de altid bede om en oversættelse af hele værket. Læs eller få læst grundig korrektur på eventuelle oversættelser eller tekststykker, det gælder om at give en potentiel køber så få grunde som muligt til at miste tålmodigheden med ens pitch! Overvej hvad du har tænkt dig at sige til en potentiel udgiver/ agent, inden du nærmer dig vedkommende, og forlæggere kan godt lide, hvis du har en ide om, hvad de har udgivet før (de ved jo ikke at du muligvis selv først har opdaget det på deres stand tre timer før!). De kan også godt lide, hvis du har gjort dig nogle tanker om målgruppen for dit eget arbejde og måske har en ide om hvordan præcist DIN bog vil skille sig ud på markedet. Amerikanere har generelt en højere tolerance for skamløs selv-promovering end danskere, så der er ingen grund til ikke at nævne det, hvis f.eks. ens bog har fået en masse gode anmeldelser eller har solgt godt i hjemlandet.

    FORLAG
    Check listen over exhibitors på MoCCAs website, men ellers er det enkleste simpelthen at snuse rundt på festivalen, se hvad folk udgiver og overveje om man selv kunne passe ind i deres linie. Husk at der er mange self-publishers og mikro-forlag på MoCCA, fine nok, men måske ikke værd at spilde sit salgsarbejde på. Snak med folk, find ud af hvem de er, om de er på udkig efter nye titler, evt. hvad de er på udkig efter og husk at få deres visitkort. Amerikanere er som regel flinke og imødekommede og værd at gå lige ind i med træsko på. Mange mindre forlag modtager gerne submissions fra kunstnere. Følg deres submission guidelines til punkt og prikke, ”smarte” forsøg på at gøre opmærksom på sig selv ved IKKE at følge the guidelines, arkiveres prompte lodret. SASE betyder Self Adressed Stamped Envelope, men det er helt fint at bede en forlægger recycle en submission og svare per email (Top Shelf f.eks. gør aldrig andet).
    De store forlag, f.eks. Pantheon/Random House, Farrar Straux & Giroux og Mariner/Hougton Mifflin, modtager KUN submissions fra litterære agenter, en simpel måde at bruge agenterne til at screene potentielle projekter på og selv spare den udgift. Igen, snak med folk i standene eller check forlagenes websites. Hvis der er bestemte forlæggere I gerne vil i snak med, f.eks. Gary Groth (Fantagraphics), Chris Staros (Top Shelf), Mark Siegel (First Second) så google image dem, så I ved hvordan de ser ud. Ingen grund til at spilde sit salgsmatriale på en assistent, der alligevel ikke har lov til at tage stilling til det.

    AGENTER
    Den grafiske romans succes har fået flere og flere litterære agenter til at interessere sig for tegneserier. De tager normalt 15-20 % af alle royalties, selv om nogle outfits out of Hollywood efter sigende tager 25%. Agent royalties på movie deals er ofte højere end på book deals, men det er individuelt fra agent til agent.Vær på vagt for agenter, der tager sig betalt for at læse manuskripter, det er vigtigt at finde en agent, der lever af at sælge properties til forlæggere og filmproducenter, IKKE en der lever af at læse manuskripter af håbefulde forfattere/ tegnere!

    (Det her har intet at gøre med MoCCA, men jer tegnere, der kommer, kan evt. arrangere møder eller portfolio drop-offs med illustration agents. Igen, check websites, overvej om du passer ind eller måske liiiiige er den de mangler for at fuldende deres line-up og ta’ det derfra.)

    AVISSYNDIKATER
    Har meget sjældent stande på MoCCA eller andre festivaler og er benhårde at break into, ikke fordi de ikke er interesserede i noget nyt, men fordi udgiften til at lancere en ny dagstribe er substantiel og de fleste går ind i løbet af det første år p.g.a. manglende salg. United Media og King Features får 5000 submissions om året og vælger to eller tre til lancering. Tough business. King Features’ editor-in-chief Brendan Burford har ofte en stand for sit hobby-forlag Syncopated på MoCCA og han er et ualmindeligt flinkt menneske, så hvis du har en avistribe at sælge, så vis ham den.

    That’s it folks, go eat them!

    Desuden er her et eksempel på strukturen af et pitch, der skaffede en dansk tegner en amerikansk agent (antallet er ord er udelukkende vejledende), men som også kan være vejledende for, hvordan man nærmer sig et forlag:

    1. Kortfattet cover letter, der fortæller, hvad man gerne vil sælge, er det f.eks. en serie eller et enkeltstående værk, hvem er målgruppen og, hvis man henvender sig til en agent, hvilke forlag man tror kunne være potentielle købere.
    2. Proposal. 250 ord. Titel. Beskrivelse af projektet: Hvem og hvad handler det om. Hvordan skiller det sig ud på markedet. Hvad minder det om, der allerede har solgt godt. Hvorfor egner det sig til adaptioner til TV, film og spil.
    3. Synopsis. 2500 ord. Detaljeret beskrivelse af værket i kortfattede scener. Her kan man få en fornemmelse af strukturen i historien og hvordan figurernes personlighed udfolder sig i fortællingen. Inkluder gerne bogens anslåede sidetal.
    4. Meget korte beskrivelser af de næste to bøger, enten nummer 2 og 3, hvis det drejer sig om en serie, eller de næste to værker, hvis man snakker enkeltstående værker. 250 ord.
    5. Mindst 2-5 færdigtegnede-og tekstede sider. Eventuelle figur- og locationskitser.

    På baggrund af ovenstående udbad omtalte agent sig et færdigt manuskript, og da det lå klar, blev en aftale om repræsentation underskrevet.

    Håber noget af det kan være til hjælp.

    Udvalget foreslår at ansøgninger om deltagelse i MoCCA Fest indeholder:
    1. En beskrivelse af den/ de tegneserier man kommer for at sælge eller promovere og/ eller signere.
    2. I tilfælde af et salgsfremstød, hvilke forlag man forestiller sig kunne være interesserede og hvorfor.
    3. I tilfælde af et salgsfremstød, et pitch, meget gerne på korrekturlæst engelsk.

    Skulle ansøgeren foretrække en anden indgangsvinkel til sin ansøgning, er det naturligvis intet problem.

    Ansøgninger bedes sendes til henrik.rehr@yahoo.com inden 15. juli, 2011. Svar på hvorvidt man er inkluderet i ansøgningen til Kunststyrelsen vil blive givet inden 20. august. Meddelelse om hvorvidt støtten er bevilliget fra Kunststyrelsen, vil blive formidlet, så snart udvalget får besked. Spørgsmål og forslag tilsendt ovenstående email er i øvrigt meget velkomne. Kom friske!

    For et bedre indblik i hvordan arrangementet spænder af, læs Nummer9s reportage fra MoCCA 2011 her.

    Skriv et svar