Dansk Tegneserieråd fordømmer terrorangrebet på Charlie Hebdo

charb_rip
Vi er rystede over gårsdagens angreb på Charlie Hebdo. Her er vores officielle reaktion:

I et demokrati er det vigtigt, at man kan sige alt, skrive alt og tegne alt. Det er den centrale og bærende værdi i et frit samfund. Ytringsfriheden sikrer, at mennesker ikke er bange for at udtrykke sig.

Tegnerne og skribenterne på Charlie Hebdo var en af dette princips forposter. De insisterede på at gøre tykt grin med alt og alle, og havde også et skarpt øje for religion. Bladets rødder i antiautoritær fransk venstrefløj og anarkisme har gennem årtier været drivkraften bag utallige kompromisløse og hylemorsomme angreb på autoriteter, myndigheder og enkeltpersoner.

Massakren i Paris i går er et direkte angreb på ytringsfriheden, og vi lever nu i et samfund, hvor tegnere og skribenter og andre åndsudøvere, publicister og debattører ikke længere blot risikerer dødstrusler. Nu er realiteten den, at man kan miste livet, hvis man ytrer sig satirisk eller kritisk.

Det er fortvivlende og uacceptabelt.

Dansk Tegneserieråd fordømmer på det kraftigste den modbydelige massakre i Paris, og håber at hændelsen minder alle om vigtigheden af ytringsfriheden. Retten til at provokere og latterliggøre er – og har altid været – en grundsten i et demokratisk samfund.

Billedet: Chefredaktøren Charbs sidste tegning, der profetisk viser en taleban-kriger, der mener at et attentat på Frankrig stadig kan nås

Skriv et svar