Robert Crumb med den danske delegation til Venedigbiennalen


På den kommende, 54. Venedigbiennale blænder den Danske Pavillion op for udstillingen “Speech Matters”, der søger at skildre hvor komplekst et begreb, ytringsfrihed er. Til udstillingen har den græske kurator Katerina Gregors udpeget 18 internationale kunstnere, herunder kun to danske, nemlig Lillibeth Cuenca Rasmussen og Thomas Poulsen. Scoopet er imidlertid den legendariske amerikanske tegneserieveteran Robert Crumbs tilstedeværelse.

Robert Crumbs karriere har altid været centrum for stor opstandelse og forargelse, fordi hans ofte syrede og hudløst ærlige tegneserier tit har opereret med grænseoverskridende billeder og ideer, hvad enten der har været tale om sex, incest, race- og mandschauvinisme, religion og så videre.

Crumbs livsværk, der senest blev ekspanderet med en loyalt tegnet udgave af Første Mosebog, Verdens skabelse (Carlsen), er samtidig et af tegneseriehistoriens ypperste eksempler på tegneseriemediet som personlig udtryksform, og Crumb har via sit omfangsrige værk fungeret som forbillede for en lang række af verdens førende tegneserietegnere.

Præcis hvilke værker af Robert Crumb, det vil blive åbenbaret på Biennalen er ikke oplyst.

“I de seneste år har vi oplevet, at spørgsmålet om ytringsfrihed har indtaget en central rolle i den offentlige debat. I Danmark har ytringsfrihedsbegrebet dannet grundlag for en helt særlig debat, men derudover står ytringsfriheden også centralt i mange sager, der udspiller sig på internationalt plan”, udtaler Katerina Gregos i en pressemeddelelse.

Venedig Biennalen åbner i juni og kan besøges frem til november.

Skriv et svar