Pingprisen 2014!

Kulturminister Marianne Jelved til Ping! Foto: ALexander Almegaard
Kulturminister Marianne Jelved til Ping! Foto: ALexander Almegaard

I et godt proppet Lille Vega fandt otte priser lørdag aften ni modtagere. Vanen tro blev slagets gang faciliteret af Anders Lund Madsen og Felix Rothstein (som med en række lynomklædninger fik fremvist både kulørte og stilfulde eksempler på sin raffinerede garderobe). Aftenens store vinder blev Nikoline Werdelin, som både løb med æresprisen og Pingprisen for Årets bedste danske tegneserie for ‘Homo Metropolis 2010-2012’.

Werdelin fik overrakt æresprisen af Kulturminister Marianne Jelved, som mestrede disciplinen at holde en tale, der kun gradvist afslørede hvem vinderen mon var. Jelved sammenlignede Werdelin med Ludvig Holberg og fremhævede Werdelins suveræne evne som samtidsskildrer og satiriker. Werdelin kvitterede med aftenens bedste tale, hvor hun udtrykte sin store glæde over anerkendelsen fra fagfæller og samtidig polemiserede over stribetegnerens metier, bl.a. anbefalede hun hårdkogt kommende stribetegnere at tape sig fast til kontorstolen med gaffertape, og stille en spand ved siden af, så man kan brække sig som belønning over at have fuldbragt en uinspireret stribe.

Hvis Werdelin var forberedt på at modtage æresprisen, kom det tydeligvis som en overraskelse for hende også at modtage prisen for Årets bedste danske tegneserie, som blev overrakt af Peter Madsen. De taktfaste klapsalver i rummet understregede at Werdelin var en populær vinder.

DAMERNES AFTEN
I det hele taget var det damernes aften i Lille Vega, hvor Pingprisen for Bedste danske børne- og ungdomstegneserie gik til ‘Pssst!’ af Annette Herzog og Katrine Clante, ligesom Pingprisen for bedste danske nettegneserie gik til Sarah Glerups ‘Det sarahkastiske hjørne’. Sidstnævnte kategori blev i øvrigt uddelt af juryformand Erik Barkman, som lod aftenens lussing falde, i det han beklagede sig over at der simpelthen sker for lidt på web-området, og beklagede at den såkaldte ‘progressive’ kategori er repræsenteret med gengangere fra de andre år (naturligvis med respekt for disse).

Phillip Ytournel modtog ikke overraskende den nye pris for Årets journalistiske tegner, som blev overrakt af Morten Hesseldahl, der kort fik givet sin støtte til ideen om at knytte bladtegning og tegneserie nærmere sammen. Ytournel holdt aftenens korteste tale, som vi gengiver her i fuld længde: “Tak.”

Thomas Mikkelsen vandt Pingprisen for bedste debutant for ‘Troldmændene fra Vestmannaeyjar’, som blev uddelt af Filmselskabets Maria Månson, der også var en del af årets syv mand store jury.

Nikoline Werdelin modtager Æresprisen. Foto: Jon Bjarni Hjartarson
Nikoline Werdelin modtager Æresprisen. Foto: Jon Bjarni Hjartarson

DE INTERNATIONALE KATEGORIER: KRIG!
Marvel-Morten uddelte Pingprisen for årets bedste internationale tegneserie, som gik til Joe Saccos ‘The Great War’ og Anders Lund Madsens søn Storm uddelte Pingprisen for bedste internationale tegneserie på dansk til Emmanuel Guiberts ‘Alans krig’, og dermed kan man konstatere at krig er oppe i tiden på de bonede gulve.

Vinderne:

Bedste danske tegneserie: Homo Metropolis 2010-2012 af Nikoline Werdelin

Bedste internationale tegneserie på dansk: Alans krig af Emmanuel Guibert

Bedste Internationale tegneserie: The Great War af Joe Sacco

Bedste børne/ungdomstegneserie: ‘Pssst!’ af Annette Herzog og Katrine Clante

Årets journalistiske tegner: Philip Ytournel/Politiken

Bedste danske nettegneserie: Det sarahkastiske hjørne af Sarah Glerup

Bedste danske debut: Troldmændene fra Vestmannaeyjar Thomas Mikkelsen

Æresprisen: Nikoline Werdelin

Pingprisen er indstiftet af Dansk tegneserieråd og er et samarbejde mellem tegneserietidsskrifterne Nummer9 og Strip!, tegneseriefestvalen Copenhagen Comics, The Animation Workshop og Storm P.-museet.

Skriv et svar