Tegneserieåret 2010 sort på hvidt


I forbindelse med sin generalforsamling igår har Dansk Tegneserieråd udgivet en hvidbog, som kigger på tegneserieåret 2010 i tal.

Tegneserier i Danmark. Statusrapport 2010 bringer oversigter over danske tegneserier, oversatte tegneserier, hæfter med tegneserieindhold, tegneserier bragt i danske dagblade, tegneseriestøtte og endelig tegneseriepriser.

Det er første gang nogensinde, at en sådan hvidbog produceres, så det er af gode grunde svært at sammenligne 2010 med tidligere år, men der er ikke desto mindre interessante oplysninger at finde i bogen.

Man kan måske godt gå og synes, at der udkommer meget få tegneserier i Danmark, men faktisk kom der i 2010 hele 247 selvstændige tegneserieværker (dvs her medregnes ikke kioskhæfter). Af dem var 73 danske (30%) og 174 oversatte (97 europæiske (39%), 45 japanske (18%), 31 nordamerikanske (13%) og 1 israelsk).
Til sammenligning var fordelingen i Sverige 99 svenske (43%) ud af 230. Sverige har ry for at have et blomstrende miljø af tegnere, og andelen af hjemmerørte værker er da også større end i Danmark, men husker man på, at der er over halvanden gange flere svenskere end danskere, er 73 danske tegneserier ikke uimponerende.

Man kan måske også gå og tro, at alle tegneserierne herhjemme kun udgives af en håndfuld forlag, men faktisk var der 25 forlag, som udgav danske tegneserier i 2010. Flest danske tegneserier udgav Aben maler (11), JNP Press (8) og Forlaget Forlæns (7).

16 forlag udgav oversatte tegneserier. 5 forlag udgav til sammen 147 stk eller 84% af de oversatte: Carlsen (41), Cobolt (34), Egmont Serieforlaget (29), Faraos Cigarer (23) og People’s Press Jr. (20).

Til gengæld sidder Egmont Serieforlaget tungt på tegneseriehæfterne. Der blev udgivet 18 forskellige hæfter med tegneserieindhold, hvor to var engangsforeteelser, og 15 blev udgivet af Egmont Serieforlaget. Således er Alpha Entertainment med Comic Party reelt den eneste udgiver på markedet ud over Egmont.

Der bringes i alt 51 avisstriber i de danske dagblade. De amerikanske striber er førende (25 striber), herefter følger Danmark (19), Norge (3), Storbritannien (3), Finland (1) og Sverige (1). De mest populære striber er Carsten Graabæks Statsministeren/Her går det godt, som bringes i 22 aviser, Jim Davis’ Garfield (17) og Chris Brownes Hagbard (15).

Der er flere detaljer at hente i Tegneserier i Danmark. Statusrapport 2010, som koster 80 kr (henvendelse til forlaget Fahrenheit) og udsendes gratis til medlemmer af Dansk Tegneserieråd. Endvidere kan rapporten læses som pdf lige her:

Skriv et svar