Før Copenhagen Comics: Forskningsfredag

Fra Halfdan Piskets "Kakerlak"
Fra Halfdan Piskets “Kakerlak”

Fredag 5. juni arrangerer Dansk Tegneserieråd sammen med Copenhagen Comics “Forskningsfredag” på Københavns Universitet. Emnet for konferencen er i år dokumentariske tegneserier, og det appetitvækkende program ser ud som følger:

9.45 SERIEMEDICIN
Seriemedicin er en subgenre af dokumentariske og selvbiografiske tegneserier, der især beskæftiger sig med personlige erfaringer inden for sundhedsvæsenet. Erfaringer man får som enten sundhedsfaglig, patient eller pårørende. I den angelsaksiske verden er denne form for ”graphic medicine” på vej frem, men Norden er begyndt at gå med på bølgen. Hør den nordiske version præsenteret af tegneserietegner og kurator Allan Haverholm, og få sat fænomenet i kontekst af ph.d. Rikke Cortsen.

10.15 FORSKERSPIRER FORTÆLLER
Tegneserieforskningen blomstrer blandt de studerende på Københavns Universitet. Mød en lille håndfuld af de studerende og hør, hvad den næste generation af potentielle tegneserieforskere arbejder med.

11.30 KEYNOTE: DEN DOKUMENTARISKE TEGNESERIE
– Bemærk: Foredraget vil foregå på engelsk.
“What we cannot speak about we must pass over in silence.” This much cited axiom from Wittgenstein’s Tractatus is “radically ambiguous”, writes W.J.T. Mitchell in Cloning Terror, where he distinguishes between the inability to speak and the refusal to speak in outlining what he describes as “a double prohibition.” In this lecture, ph.d., post.doc. and author Øyvind Vågnes will argue that the figures of the unspeakable and the unimaginable hold a significant place in non-fiction comics, and particularly so in the narrativization of trauma.

13.30 TEGN MERE, SAMMEN
Bigger Picture lærer organisationer at bruge simple streger til at skabe mening, håndtere kompleksitet og igangsætte vigtige dialoger. Dette oplæg viser konkrete eksempler og inviterer til fælles refleksion og
illustration. Få svar på, hvorfor det kan være værd at tegne som voksen, hvad det er ved tegneprocessen, som bringer værdi, hvad blyant, papir og nysgerrighed har med ledelse at gøre, og ikke mindst; hvilken rolle kunne tegneserietegnere også have i organisationer?

14.00 SANTETSU: EN DOKUMENTAR-MANGA OM TSUNAMIKATASTROFEN I JAPAN 2011
Yoshimotos Kôjis manga Santetsu skildrer historien om en lokale jernbane i det nordøstlige Japan, der blev ødelagt under jordskælvet og tsunamien i marts 2011. Den er dokumentarisk på flere planer: både i fortællingen om mangakunstnerens egen rejse til og rundt i det katastroferamte område, og i de øjenvidneberetninger fra andre, som han gengiver i sin manga. Hør om forskellen på fotografi og tegning i formidling af katastrofesituationer, når KUA-lektor Gunhild Borggren undersøger den affekt tegning som
performance og index kan frembringe.

15.00 ARTIST TALK: AUTENCITET OG REPRÆSENTATION
Halfdan Pisket i samtale med Christoffer Zieler. Pisket er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har skrevet og tegnet en række undergrundstegneserier og samtale-
billedbogen Vinter, men mest kendt er han for første og anden del af den triologi, der handler om Piskets fars liv som flygtning og dansk indvandrer, hhv. Desertør og Kakerlak. Hør hvordan Pisket arbejder med autencitet og repræsentation i sine tegneserier – et arbejde der har gjort ham til en af de første tegneserieskabere, som har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

ForskningsFredag finder sted den 5. juni på Københavns Universitet på Njalsgade 112 i auditorium 22.0.11 og er arrangeret af Copenhagen Comics og Dansk Tegneserieråd.

Alle med faglig interesse for tegneserier er velkomne – entreen er gratis.

Skriv et svar